Anno 1934

Ateljé Uggla startades 1934 av Carl Albert Uggla som drev ateljén i ca 10 år, därefter övertogs ateljén av Herbert Fogstrand som var affärsman och inte själv fotograf men hade en känsla för hur fotografer ville jobba med stor konstnärlig frihet. Atelje Uggla hade som mest 50 anställda under 1950 talet med 3 st ateljéer – en barnateljé, en porträttateljé och en reklamateljé där den största verksamheten var modefotografering.

Ateljén var under den här tiden en kreativ miljö med mode och porträttfotografen Rolf Winqvist som ansågs vara en av de bästa både i Sverige och internationellt, han lockade dit de bästa av de unga fotograferna för att jobba som assistenter till honom. Bland de mest kända var Hans Hammarsköld, Sten Didrik Bellander, Rune Hassner, Johan Rönn, Lars Epstein, Bo Appeltoft, Kerstin Bernhard, Hans Gedda och Mats Burman.

Ateljé Uggla Gruppfotografering

På slutet av 60 talet övertog Bo Appeltoft Ateljé Uggla och hade fokus på mode och reklamfotografering, barn och porträttfotograferingarna blev hänvisade till fredagar och lördagar. 1976 övertogs porträttverksamheten av Mats Burman som tidigare varit anställd och flyttade till den nyöppnade gallerian på Hamngatan, där fortsatte verksamheten i samma anda och med fokus på arkivbeständig porträttfotografi med analog svartvit fotografering. Under en period erbjöds även arkivbeständiga färgbilder på Cibachrome, det enda arkivbeständiga färgmaterialet som tyvärr lever en tynade tillvaro på grund av att det blev för dyrt.

2007 flyttade Ateljé Uggla till nya större lokaler på Grevgatan 52 på Östermalm i Stockholm och fortsätter i samma anda som tidigare.